Monday, August 24, 2009

Saja je GODA.....

C-Idah.....skodeng berjaya!!!!

Musim cempedak melanda.... Abg Din tidak ketinggalan mendapatkan buah ini. Salah satu buah kegemaran Abg Din....Abg Din pernah berpengalamana suatu ketika dulu, menjadi peniaga Pisang Goreng dan Cempedak.... Jadi, untuk mengelolakan cempedak tidak menjadi masalah.....
Cempedak yg Abg Din pilih.....

Proses memisahkan isi dan kulit..... mcm lagu Search la pulak!!!!

Hasilnya....sedap dimakan panas-panas.......

Saja bagi semangat kpd kawan-kawan yang sedang menjalani ibadah puasa....

" Perspektif ilmu kesihatan dan perubatan puasa mengandungi hikmah tersendiri....."
Selamat Berpuasa & Berbuka Puasa....

Piinnnn pinnnn ponnn ponnnnn.....!!!!

48 comments:

Kujie said...

1st puasa dulu dah wat goreng cempedak abg din.....hari ni menu ape, bagi arr idea sikit

kenari said...

salam abgdin... sebelum puasa aritu dah puas mkn goreng cempedak. tapi petang smlm jiran sebelah menggoreng cempedak fuhhhhhh baunye menggoda qolbu ;)

Boneka tak sakit said...

eleeh~ cempedak je.. igt kan pizza makaroni ke? tergugat juga iman! hehee...

abg din bujang ke?

Zyma Saad said...

Abg Din.....
Lemah semangat sy tgk buah cempedak tu. Adehhhhh....
Meleleh air liur sy. :)

c-idah said...

wah abg din!!!!berjaya akhirnya skodeng abg din ek..

haha cayalah!!!

lama dh idah menunggu saat
skodeng abg din nie berjaya!!

haha...ingat dh lupakan kisah cempedak nie?...ngeeeee..

patutlah wangi jek bau...
sampai sini tu baunye..:)
sedapnye..

rockmetaller said...

buke pose smlm mak gua msk cmpedak grg ...

sedap gilaa...

ni pg ni mula rase lapar blk bl tgk abg din pye cmpedak goreng..heheh...

bak sikit!

Luth Textile said...

wah, sedap la bro..
hoho

dotblogspotdotkom said...

time puasa nih tgk apa saje makanan pun rasa sedap...huhuhuh

reen said...

amboiiii..sis c-idah...&abng din..
men skodeng cmpdak ye..

sis..jom skodeng cmpdak kt atas bukit lg jom...
rsny tinggl pokok je kot..huahuahua..

FIRZA said...

kebetulan menu ni same utk hari ke 2 bbuka.....

abg din kene wat edisi jln2 cari mkn berbuka ni.....hehehe.......

~nEeYsA~ said...

wahhhhhhhhhhhh...
sdp nyerrrrrrr...
meliur dh nie...
huhuhu..
ops..pose2..
haha

edda(",) said...

aduhhhh!! tergugat nieh!!... hehe

Silverleaf said...

ohhh semalm memg makan pisang dan cempedak goreng jugak kat rumah...

irfat said...

fuuhh,,
menitik2 air liur nih,,
hehehhe,,

birU said...

ishhhhhhhh

cam terliur jer, x baik tahu, hahhahah

nurul izzah said...

belakang umah izzah ada bykk..kalau abgdins nak, izzah bg free jer. tp kena mai umah la..haha..

muhaiminzulkifli said...

uhh.. jeles nye...
skang nih Min stay kat asrama, so xleh memasak.. sedihnnye..
makanan semua beli kat bazar... tapi x sedap n agak mahal.. huhu..
nak balik kedah !!

BELALANG said...

uii... bolh tergugat iman den nie.. hik3...

Abg Din said...

to kujie : yong tau fu..apa mcm...

to kenari : cempedak goreng, nasi goreng bukan goreng nasi or goreng cempedak.. saja bg penin...

to boneka : sebenarnya dah tergugat tu...

Abg Din said...

to syma : jgn la sampai lemah semangat... makan je la... abgdin tak nampak..

to c-idah : abgdin tak lupa.. dendam oi.. "lobang hindung mu tetap jadi pujaaan...."

rock m : rock cempedak..

Abg Din said...

to luth : memang sedapppp dah lama abgdin idamkan...

to dot : mmg betul tu.. pisang awak tak goreng pin sedap...

to reen : bukit mana, gunung lambak ke gunung pulai... bukit ayam kot...

Abg Din said...

to firza : apa la ari ne abg din berbuka dlm lori je.. kat taman kosas ampang.. tak sempat apa2... beli air soya & kuih je... itula buka tepi jln ne biasa bg kami...

to neesya : jgn tipu posa...td abgdin kt segambut k.l. nampak kakak tu mkn tengahari kt warong mamak, selamba je siap bertudung lg tu... entah lah.. ini bukan reka cerita ya... betul2 berlaku..

to edda : kuatkan imannnn

Abg Din said...

to silver : arine makan apa?

to irfat : menitis airliur je tak pe... jgn terberbuka.. nti abgdin dpt saham lak...

to biru : jgn sampai bertukar warna...

to nurul A : nti abgdin bawakan loriiiii....

Abg Din said...

to muhaimin : lg ada banyak pilihan... tak cukup duit, tpn saja talian hayat...

:: nurhayati :: said...

xtakut ulat cempedak kerr??? hihi...

Abg Din said...

to belalang : belalang mana bole mkn cempedak... makan daun aje....

to nurhayati : sahur cempedak ke? ulat dia menambahkan khasiat, awet muda...

dark said...

abg din salut tepung ke x tu?hehehe..salam bang..lalala..

c-idah said...

skandal cempedak bang din...
wakakakakakakaka.....

pas nie kita wat skandal ape plak bang din?
hakhakhak...

kuina said...

sy suka makan yg mentah tanpa digoreng tp tak boleh banyk... hangin oooo...

Noorhodza said...

wah2 wahhh... bukan main lagi ye... suka ler tuu.. sedap ye abg din...

Angelosanora said...

nangka sedap nyer......

Abg Din said...

to dark : jap ada jap takda... saluttt, klu tak salut mcm tak kena je.. salut ala-ala nak makan sendiri...klu utk jual, tepung mau tebal, klu tak, tak masuuuk...

to c-idah : cari makanan lain buat entry..nti abgdin skodeng lg... pecal ke..

to kuina : yg ori ya...

to noorhodza : ambik skil lama... yg dah agak2 lupa....

to angel : wah minah arab ne apa yg nangka? khurrrmaa...

Noorhodza said...

Puasnya makan kalau cempedak tuu besar2 isinya kan... hmmmm

osi said...

Orang Indon bilang sanggar cempedak..enek sangat tu...donat pun kalah bila ada sanggar cempedak...

Tapi Abgdin pernah tak makan kulit cempedak...lebih enak dibanding sanggar cempedak...

Caranya : kupas kulit cempedak..cuci bersih dan tiriskan...lepastu beri bawang putih yang sudah di haluskan serta beri garam dan penyedap rasa secukupnya ...lepastu diamkan beberapa saat agar bumbu meresap

Barulah kita goreng...sedap sangat bila dimakan dengan nasi hangat dan sambal terasi...weleh...weleh...
weleh...
Tahan nafsu ni lagi puasa...

Coba deh Bangdin...makan kulit cempedak....semoga suka...

Abg Din said...

to noorhodza : minat cempedak jg ye.. bole joint la ini mcm...

to osi : terima kasih di atas respinya.. nti abgdin coba.. jika tidak menjadi, osi hantarkan makanan itu kemari ya.....

Shahrul (Nama Sebenar) said...

abg dins,
nak gak merasa cempedak goreng abg dins buat.
bila nak bawak lori area bangi plak?

:: nurhayati :: said...

nk tgk muka abg din pastu nk tau umr bpe nk menilai awet muda k x..hihi..

jgn mkn ulat tu haram..(dgr us.zahazan ckp..)

Abg Din said...

to shahrul : sama je rasanya...cempedak... oo duduk bangi.

to nurhayati : muka abgdin bulat ada mata & hidung etc... ulat tu kalau termakan takpa kan?

Shahrul (Nama Sebenar) said...

abgDins,
lain air tangan.
lain rasanya.
duk cheras.
tapi study di bangi.

Abg Din said...

to shahrul : tangan abgdin bau lori...la rul... ne pagi ne abgdin nak gi cheras la ne... tp bt. brp tak tau lg...

Shahrul (Nama Sebenar) said...

abgDin,
bau lori?
erks! ada bau ke lori?
saya punya moto takda bau pun.

semalam g cheras area mana?

:: nurhayati :: said...

penah TERmkn k?? sdp x??..hehe.. sengaja mkn xble la...sbb dia mugkin terjd hasil drpd gigitn serangga2 dpersekitaran...

Abg Din said...

to shahrul : ada... lori kan bawak banyak barang.. macam2 ada... Cheras bt9 telekom store...

to nurhayati : ter je...

Shahrul (Nama Sebenar) said...

abgDin,
hahaha.
tu bukan bau lori.
tapi bau barang.

Abg Din said...

to shahrul : macam2 bau ada, abgdin nak panggil apa?. kalau jawa, banjar,bugis apatahlagi melayu, kat dalam borang kena tulis melayu gak...

Shahrul (Nama Sebenar) said...

abgDin,

hehehe.
ni memang real mix ni.
kalah diana danielle.
(betul ke ejaan minah tu)
hehehe.

Ary said...

suka tengok posting2 abang din. byk gambar2 yang cantik2...:)

Abg Din said...

to shahrul : yg penting, faham sudah..

to ary : abgdin suka ambik gambar...