Saturday, August 29, 2009

Balik Awal.....

Abg Din kembali.....

Semalam, Abg Din balik awal skit....disebabkan tiada lagi barang yg hendak dihantar. Kebetulan pada masa itu , hujan agak lebat.....
Jarak penglihatan pun kurang...

Air-cond lori pun tidak berfungsi.....kabus menyelubungi cermin hadapan. Di saat begini, kita kena lebih menumpukan perhatian dlm pemanduan......

Dah tu....bocor la pulak....  Habis menitik kena di bahagian lutut..... Kena la air hujan. Walaupun, lori tidak berapa sempurna...itu bukan alasan untuk Abg Din tidak meneruskan  tugasan.......Bagi adik-adik yg dapat bekerja tempat dan pekerjaan yg sempurna, bekerjalah dgn baik. Jangan suka komplain ke atas majikan. Andaian kita menjadi majikan macam mana pulak ye.....

Oleh kerana balik awal, Abg Din dapat singgah ke Pasar Ramadhan utk membeli sedikit juadah.

Dalam banyak-banyak makanan, Abg Din tertarik dengan kuih ini. Tak tahu apa namanya....rasa agak enak juga. Bentuk macam karipap...tapi kulitnya lembut. Didalamnya, isi bewarna hijau dan rasanya macam kuih pelita.... ntah apa kebendanya.....siapa tahu, bagi tau......

Signal kiri Abg Din nyalakan untuk menunjukkan Abg Din telah sampai dirumah.

" ....agar kita melaksanakan ibadah puasa yg terangkum dalam rukun islam... "

Pinnnnnnn pinnnnnn........ponnnnn ponnnnnnn !!!!


43 comments:

dark said...

ni la asam garam keje cam kite kan bang din..hehehe..
salam bang din..

FIRZA said...

respek abg din.....sentiasa ucap rasa syukur tu lebih penting...sy stuju dgn abg din.....

Abg Din said...

to dark : namanya pun kerja.. mestilah beranika warna kena lalu...

to firza : kalau kita sentiasa bersyukur... nanti kita tidak rasa tertekan.... bila kita rasa sebaliknya itu yg jadi semua org salah...

.:Mas Ayu @ Minah Kiwi:. said...

syukur atas pemberian Allah s.w.t..x kira la dimana kita berppijak...or dimana kita bekerja..

janji kita syukurr and x riak..

insyAllah

selamat berbuka abang din dari Minah Kiwi

seroja jingga said...

suka sangat dgn cerita abg din..bersyukur kan kita yang keje kat aircond ni...kita memang perlu bersyukur..salam sahur abng din..love u..muahhh

Lya Colours said...

pon pon pon
tepi sket abg din
hehehehhe

itu kuih lya pon xtau name nye
kihkihkih

Zyma Saad said...

Itu kuih nampak manyak sedap la,Abg Din. :)

Shahrul (Nama Sebenar) said...

abgDin,
semalam kat cheras tak hujan.
cerah je.
so dapat la mengecat rumah dengan abah.
:)

p/s: kuih pelik tu. macam baru direka je. unik!

Boneka tak sakit said...

Yup syukur tu kena selalu igt!! kdng2 rasa xbest lak. kan... nak best je susah la...

DH said...

Jrg jumpa org mcm abg din ni..
Sy kerja dlm aircond pun kdg2 mengeluh gak..
1 word..
Respect..
Kuih tu mcm kek pandan bentuk karipap jer..
:)

Noorhodza said...

Wahhh abg din... cian dia, sampai bocor ler pulak.. Syukur ler sampai gak ke rumah ye...

Selamat berpuasa ye..

Noorhodza said...

Tapi kan abg din... kalau jumpa lagi ler kuih gitu... singgah rumah nor ye... nak satu heheheheh....

kenari said...

salam abg din, puasa mesti diteruskan wlu dlm keadaan apa sekali pun kan, itu la cabaran dan dugaan berpuasa namanya.

kat alor star ni pun ada kuih tu abg din, cuma bezanya kat sini kaler kuning, inti pun kuning. sy pun tak tau apa nama kuih tu ;) (malu nk tanya...nnti makcik jual kuih senyum kambing kat sy)

rockmetaller said...

abg din repair ekon cpt.so dangerous la..

kuih tu mcm sdp.nk sikit.

pos sini ok?

=p

Abg Din said...

to minah k : bersyukur... tp abgdin nak keja dekat tempat minah keja skrg.... tak dapat keja.. tinggal disana pun jadilah.... bila musim sejuk abgdin lari kt msia la pulak...

to seroja j : kerja rajin2 ya jgn mengeluh... abgdin keja lg teruk... ala org sekolah tak pandai....terima aja lah...

to lya : pin pin... nti abgdin cari apa nama dia....

Abg Din said...

to zyma : manyak sedappp.... nti ptg nak cari lg...

to shahrul : semalam hari jumaat abgdin gi hantar barang kt stor telekom bt9 cheras. mmg tak hujan. semalam yg abgdin maksudkan hari khamis.... abgdin ingat kuih tu dtg dari belah utara... entahlah...

to boneka ts : hari2 tak da panas....

Abg Din said...

to dh : masa interview kata semua boleh..... jadi walauapapun kena boleh.... jgn lupa janji...

to noorhodza : datang2 lah ke kelang... sini banyak burung gagak...hahahaha.... mcm kumpulan the klang la pulak...

to kenari : kuning, hijau hanya perwarna.....

Abg Din said...

to rock m : repair tu mmg bole... tapi duitnya dtg dari taukey.... majikan pun banyak masalah utama nak di dulukan... nanti lama2 bila dia rasa dah cukup modal dia buat la tu.... kita tak tau apa masalah dia..
entah payment tak dpt ke? apa ke? tapi tak jadi masalah besar klu tak da aircond pun.... sikit punya hal.... cuma tumpuan kena lebih....

green said...

nak tau juge ape nama kuih tu..
ape pun selamat bekerja dlm bln puase ini ye..

rockmetaller said...

baik btl abg din nie.

ssh nk cr org yg mcm abg din nih.

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

abg din...masa drive tu jgn asyik capture gambar jer..tumpukan pada jalan raya...hehehe

Abg Din said...

to rock m : bukan jg baik, amanah...

to adam : ambik2 jg.. nak share kt kawan2... tumpu2 jg...hehehe..

Abg Din said...

to green : td baru abgdin dpt tau namanya : APAM SURI..

:: nurhayati :: said...

kalu bentuk cm karipap rasa dia lak cm kuih pelita maknany name dia kuih karipelitapap la..he3. tp apam suri pn bole la sdp skit name 2..

hati2 memandu yerr..cermin kelabu jerr..nmpk cm bahaya benor 2..abg din rabun x??? klu rabun btmbh2 lg la bahaya...

c-idah said...

kuih ape tu abg din?
idah pun xpernah tengok..nielah pertama kali tengok..

ingatkan karipap!

pelik bin ajaib nie!

mae said...

bhaya tu abg din memandu dlm kelabu...takut ada mtor je kat tepi..

slamat bsahur abgdin..

Tie said...

Adoi.... susah betul nak komen. Pc Tie ni dah semput. Penat2 taip, dah hilang, hu hu..

Kuih tu pernah tengok tapi tak pernah makan. Manis ke ?

Ayah Aiman (A^A) said...

mintalah bos lorry baru abgdin...baru selesa nak buat hantar brg...lorry lama banyak karenahnya...

Abg Din said...

to nurhayati : lum rabun lg, entah esok ke lusa tak tau la...

to c-idah : org joho tgk mmg pelik tp tidak pd org utara....

to mae : kalau tak de beras , ubi pun bole jg kan? pandai2 la sesuaikan keadaan... susah mmg susah... tp klu tak susah tak de la senang...

Abg Din said...
This comment has been removed by the author.
Abg Din said...

to tie : tak la manis sgt.. okla sedang2... tak tau la org lain yg buat...

to aa : klu bolek petik dgn jari... ting... tiba2 ada dpn mata.. dptlah lori baru..... hehehe...

~kayhebat~ said...

bang dinh...masok 4taun dok perlis(paling utara dlm malaysia)
tak penah jmpe pon kuih 2...huhuhuhu

Abg Din said...

to kay :da kat kedah kot....

Shahrul (Nama Sebenar) said...

abgDin,
oh. telekom bt9.
hantar barang apa tu?
ada kebarangkalian kuih utara.
mungkin.

Abg Din said...

to shahrul : tak tau apa kandungannya.. sb kita tak bole buka barang org.. yg pasti hantar 136 kotak...

wifenavy said...

Beli kuih tu kat mana ye Abg Din? Klu di kg sy (Temerloh) dipanggil APAM SARAWAK.. Kat KL tak pulak jumpa kuih tu.. Peliknya orang Sarawak pun tak tau kuih ni..

Abg Din said...

to wife N : di klang, selangor... apam suri kata penjual tu..

kenari said...

Ya btul abg din, namanya apam suri, ptg tadi sy dh tanya pd makcik jual kuih tu...sila ke entry sy apam suri versi kedah

Abg Din said...

to kenari : bila ke dtgnya kuih ne tetiba ada..

Shahrul (Nama Sebenar) said...

abgDin,

oh. tak tahu ya.
better abang ambil tahu.
sebab takut orang ambil kesempatan.
seludup benda bukan-bukan.
nanti abg gak yang kena.
sekadar nak mengingatkan.
:)

a01lida said...

kuih tu!!!
sy pun xtau nama haha
hari tu tok sebut ape ntah nama kuih tu hihi

tahun lps time sy try, diorg guna kaya kat dlm tu
ari tu sy try... rasa vanilla pulak

isk~ mcm2 perisa la pulak kan

Abg Din said...

to ida : ooo ada macam2 rasa rupanya...

Abg Din said...

to shahrul : ala sory terlepas pandang... barang tu abgdin hanya tau, tertulis dlm document je... dia tulis telecommunication parts... klu dia org taruk dadah, sapa yg tau...
tulis apa pun bole tulis... untuk pengetahuan.. barang pelanggan kami tak dibenarkan membukanya.. yg bole hanya pihak kastam dan pelanggan saja... kalau tetiba barang yg kita bawa telah terbuka atau dibuka tanpa pengetahuan mereka, nanti kami pemandu lori akan di persalahkan... kalau ada yg hilang atau rosak.. kami yg kena ganti atau bayar.. bukan sikit2 duit... sapa nak jawab... jadi isikandung barang kita tak bole tau, hanya berpandukan document... bahaya tak? itu yg harus kami lalui sbg pemandu lori... klu polis ke tentera lain la pula risikonya... ( sila rujuk entry abgdin http://abangdinlorry.blogspot.com/2009/05/risiko.html )