Wednesday, August 26, 2009

Tepi jalan...dalam lori, mana pun jadi.....

Salam semua....

Semalam dan harini, Abg Din berbuka puasa di dalam lori aje. Semalam di sebelah petang Abg Din menghantar barang ke Taman Kosas, Ampang. Sampai di sana, hampir Maghrib....customer asyik call aje nakkan barang. Jadi Abg Din singgah di tepi jalan dan nampak Yong Tau Fu dan Air Soya....itulah juadah berbuka Abg Din seadanya.

Harini, Abg Din pergi ke Sitiawan, Perak. Gerak balik dari Sitiawan jam 5 ptg.  

 Sempat singgah beli benih jagung untuk tanaman nanti.... RM 2.50.

Sampai pula di Kuala Selangor waktu hampir berbuka, Abg Din singgah di Pasar Ramadhan....

 dan ternampak la Nasi Ambeng.....Tak fikir panjang, terus ambil.... RM 4.00. 
Nampak tak menarik tapi rasa puas makan sebab sedap..kena dengan selera Abg Din.....

 tak lupa juga kuih buah melaka RM1.00 dan ........

 Air Teh Bunga....dan Roti John di celah cermin lori.

Itulah kisah kami sebagai pemandu lori. Berbuka di mana saja yg sempat.....

" Keberkatan dan Rahmat Allah s.w.t memenuhi bulan ini..... "

Pinnn pinnn ponnnnnn..........!!!!


42 comments:

dark said...

abg din g stiawan tu ikut jln lama kan bang?hehehe,lalu bagan datoh, pastu kona kiri kat batu lima jambatan panjang tu kan bang..hehehehe..salam bang din..

Noorhodza said...

Selera makan utk berbuka abg din..

mae said...

salam Ramadhan n slamat bbuka abgdin..ats lori pun takpe abgdin..jnji berbuka..bselera tngok..

AiE bAhRi said...

Salam Ramadhan abg Din..

Nasi ambang tu tgk pun dh sedap..huhuhu..

FIRZA said...

sedap nmpak nasi ambeng tu.......

birU said...

wah abg dins..
dalam sehari satu malaysia dia round erk, ekekkeke

tak kisah dimana kita berada
tak kisah dimana kita makan
kitakan satu malaysia
hahahhah
janji kita anak malaysia
janji kita ikut suruhanNya..

moga abg dins sihat dan bahagia

Boneka tak sakit said...

kenbanyakan makanan abg din nie pelik bagi sy!!! best ke? nak rasa pown xdpt..

kuina said...

fuhh abg din.. berbuka dalam lori pun sarat menunya...

errrkkk sy tunggu jagung itu berbunga dan berbuah nak g petik.

seroja jingga said...

sedap lah pulak..meleleh..salam kenal ang din piiinn ponn.

kenari said...

itulah pengorbanan seorg hamba Allah melaksanakan suruhanNya, pengorbanan suami kpd isterinya, seorg bapa kpd anak2nya...semuanya utk cari rezeki, raya dah dkt, semoga berkat..amin

pauhputik said...

cam best je berbuka puasa time

kerja. gpon kerja abang din bukan

duduk setempat. ayik bergerak, dari

satu tempat ke satu tempat yang lain.

mencabar......

Mencari Sinar Bahagia @ Tommy said...

Abg Din,

"Tiada hari seindah Jumaat..
Tiada kata seindah Zikir..
Tiada ibadah seindah Solat...
Tiada bulan seindah Ramadhan.."

Salam Ramadhan Al-Mubarak Abg Din..
Jgn lupa singgah kat blog Tommy..:)

rockmetaller said...

abg bdin,benti je kt msjid.blh mkn pree..hehehe

arnamee said...

Salam ramadhan :)

BELALANG said...

ermmm cian jugak kan... x leh nk menikmati dengan sebaiknya..
tapi kan bllg rase buka pose cmtue lagi best... len dr yg len... hik3

Zyma Saad said...

Wahhhhh,sarat la lori Abg Din dgn menu berbuka puasa ekkkkk.
lain kali beli lebih ye...utk sy jugak. Huhuhuhuhu..... :)

cinta lea ixora said...

nasi ambeng??? first time dgr nih.. best ke??

c-idah said...

wah..sedapnye nasi ambeng tu...
dh lama xmakan...

ok la tu abg din..
x kiralah kt mana janji dapat berbuka posa kn..

jagong mentah ke abg din?
nk wt benih eh..
xpernah tanam jagong la..

Abg Din said...

to dark : kampong kt area situ ke?

to noorhodza : selera.. teringat masa dulu2, bila kenduri ada la nasik tu...mcm org kelantan dpt budu... klu omputih dpt budu lain la sikit....

to mae : mana pun jadi...

to aie : seleraaa... di campur penat memandu pulak tu....

Abg Din said...

to firza : biasa makan ke?

to biru : terima kasih, itu tugas yg kena lalu oleh pemandu mcm abgdin...

to boneka ts : u dari mana ? utara kot...

to kuina : laapoo tu.. jagung nanti abgdin kirimkan...

to seroja jingga : sodapppp...

Abg Din said...

to kenari : klu takda perjalanan begini, kuranglah warnanya...

to pauh putik : memang penuh dgn warna-warni,tak sedar ari ne dah 27hb.

to tommy : wah pandai betul tommy ne..

to rock m : panjang klu nak jwb ne...

Abg Din said...

to arnamee : sama-sama la kita...

to bllg : ya betul.... org lain tunggu bila masuk waktu berbuka... tp abgdin terkejar2 masa...

to zyma : nak rasa berbuka dlm lori? bestttt...

to cinta li : belah utara mmg tak da...

to c-idah : org joho klu tak makan nasi ambeng, tak tau la...

itu pasal org ckp " balik kampong tanam jagung" jadi kena la balik kg untuk jadi pernah tanam jagung...hehehehe

dotblogspotdotkom said...

benih jagung?.. tu jagung manis ke?...

selamat berkebun....

hua sheng. said...

apapun pekerjaan kita, puasa itu WAJIB.

Abg Din said...

to dot : harap2 jagung manis.. tapi rasanya jagung manis..

to huasheng : ya.. berbuka dimana pun tak pa.. jgn berbuka sebelum waktu sudah....

izman said...

salam singgah abg din.

berbuka mana2 pun takpe, janji urusan puasa kena ditunaikan.

wifenavy said...

Salam...
Blog walking tersinggah ke blog ni.. best, lain dari blog2 sy penah singgah.. (biasanya kisah rumahtangga & politik).. life dari kaca mata sorang 'pilot'..

Abg Din said...

to izman : itu yg penting... ada yg sihat walafiyat... lari dari puasa.... rasa bangga lak tak puasa...hehehe...

to wifenavy : terima kasih, ari selasa lalu baru je gi area navy... teluk rubiah... teringat jg lumut naval base.. pernah jg hantar barang kat sana.. tepi laut... mungkin wn ada di sekitar MINDEF....

Shahrul (Nama Sebenar) said...

abg dins,
terkejut saya pada mulanya.
abg din ada ye masa berbelog ni.
paksu saya pun kelindan lori.
tapi kalau main tenet.
tengok ntah pape je. (fhm2 la ye)
kalau maksu saya tahu memang naya dia.
hahaha.
anyway.
selamat berpuasa.
selamat berkenalan.
:)

p/s: saya tanam jagung tak menjadi-jadi. last2 tanam kacang botol je. hehehe.

Angelosanora said...

pe bang, ni misi ni bukla posa kurma ngna air je,.. on the run.. balik rumah pun lupa makan ..

:: nurhayati :: said...

pelik gak abg din ni, time pose byk lak mknnyerr..2x5 ngn sy..hehehe

Abg Din said...

to shahrul : biji benih dah lama kot...

to angel : tak cukup kurus lg ke?

to nurhayati : driving kan ke lapoo..

Shahrul (Nama Sebenar) said...

abgDins,
emmm.
mungkin.
tapi bukan ke kalau lama lagi elok?
kering dan kecut.

Abg Din said...

to shahrul : kekadang benih tu kena makan semut...sb dia maniskan...

hang nadim said...

salam Abg Din..kalau mengantuk rileks arr dulu...

Abg Din said...

Hang Nadim : ala...klu rileks, tak sampai la brg....ngantuk2 pun kena kayuh jugak.... Tp dlm keadaan beringat.

Shahrul (Nama Sebenar) said...

abgDin,
hehehe.
mungkin gak.
almaklumlah.
akhir zaman ni semut banyak.

saya_arief said...

sume nampak sedap 2 abg din...

Abg Din said...

to shahrul : kena beri lebih perhatian.....

to arief: sedapppp, sb laparrrr....

Shahrul (Nama Sebenar) said...

abgDin,
olrait.
nanti kalau pokok jagung tu dah tumbuh.
abgDin letak la pic dia dalam blog ya.

Mr PenyuBiru said...

ingatkan jagung bakar tadi...hehe

Abg Din said...

to shahrul : bole...

to penyu b : belum bole bakar lg..