Monday, November 2, 2009

Tuan Sadique Sigaraga....

Selamat datang November....

Minggu lepas, Abg Din ada menguruskan pemindahan barang-barang 'personal effect' milik seorang kawan blogger dari Kuching, Sarawak ke Semenanjung Malaysia. Barangan tersebut merupakan barangan peribadi dan sebuah kereta Proton Saga.

Dokumen seperti B/L "Bill of Lading" dan surat kebenaran dari bank diperlukan....


List kondisi kereta.....


Geran asal kereta.....


"Packing List & Custorm Form" diperlukan juga.....


Barangan peribadi milik blogger itu....


Penyerahan kereta tersebut diterima oleh wakilnya.....

Pengalaman yg lalu membolehkan Abg Din menguruskan dagangan import & eksport.
Sesiapa yg berhajat mendapatkan khidmat tersebut, boleh la bagitau Abg Din.
Dijamin BERES......

Poonnn ponnnn....!!!!!!!

30 comments:

easza said...

abgdin... sikit hari buka kompeni sendiri plak tau...

Abg Din said...

to Easza : easza bagi modal ye...hehehhe....

Boneka tak sakit said...

dasyat lah abg din! sy akan sentiasa meyokong abg din di belkang!! sambil diam2 meyeluk dompet anda! hahaha

abg din harap suceess dlm hidup! kita semua org melayu org islam lagi kena semua bangkit!!! kena pk jauh!! import eksport! masuk nie!!

BANGKIT!! jgn melayu!! kita melaju!! huhuhu...

okay lah tido la..

Mr PenyuBiru said...

dah ade jalan tu abg din.nnt bila berdikari sendiri la tu.

FIRZA said...

wahhh...bguih ni abg din....

reen said...

1 kmajuan yg memberansangkn ni..

nk suh abng din import export lembu pas ni leh??hik3

Zyma Saad said...

Abg Din dah semakin maju ke hadapan.

Bravo!! Bravo!!

:)

blueCITY said...

salam

ingatkan abg dins yg beli kete impot
kuikuikui
leh numpang sekaki
haaaaaaaaaaa

Abg Din said...

to boneka TS : mari la kasi tau sama abgdin, apa yg nak di impot & ekspot...

to penyu biru : memang ada jalan
tapi barangnya tak ada... sambil bawak lori sambil cari barang....

to firza : kasi recommened la kat kawan2...

Abg Din said...

to reen : apa pun bole... klu lembu nak kena dptkan kelulusan jbt haiwan..

to zyma : ala pengalaman lalu yg pernah ditimba, jadi gunakanlah....

to blue CT : itu kereta local dari kuching ke semenanjung... tumpang lori bole, lagi luas... bole baring2 kat belakang....

dotblogspotdotkom said...

huhuhu... nanti buka kompeni logistik utk kapal la plak abg dins.s..

Abg Din said...

to dot : sedang di lakukan.... sambil2 bawak lori... sambil2 cari peluang... marketing dgn lori... maklumla modal tak de... yg ada hanya ilmu je...

KOKON9LOVE said...

Abg Din sibuk saja...bila rehatnya...hehehehe....

Keren tu bang maksudnya bagus tapi tidak mencolok serta enak dilihat mata.

Undangan makan2 di rumah baru dah lewat bang...abg sih terlalu sibuk kerja...wkwkwkwkwk..

Sukses selalu bang Din

:: hayati :: said...

tuan sadiq berniaga barangn antik ler abgdin...hehe

Abg Din said...

to Kokon9Love : tak boleh rehat...nanti tak keren....

tak pe, buat undangan makan kali ke-2. jangan lupa ponnn ponnn tau!

to Nurhayati : hai...kan ke ada harta kt Konggostan, Go Head Gostan...Industan... jadi kenalah import eksport.....

hehehehe.....

cik jijah said...

abg din.. kalau nak pindah rumah boleh tak abg din tolong? jijah tahun depan nak pindah balik kampung lah.. mintak tolong abg din boleh?

Abg Din said...

to cik jijah : bole... berapa banyak barangnya nak kena tau... dari mana ke mana? cik jijah kena sediakan org utk punggah barang dari dan ke rumah...

cik jijah said...

wahhhh.. sungguh2 ni abg din.. :) ok.. jijah book dari sekarang ye.. dari dungun ke klang.. jauh kan? hehehhe..

Abg Din said...

to jijah : tak jauh lah... sapa byr.. gomen ke diri sendiri...asal klg ke? kat mana?

♥♥♥akukahmilikmu♥♥♥ said...

wah majulah abg dins nie..

cik jijah said...

abg din.. bak email.. nanti jijah citer kat abg din ye.. :)

seroja jingga said...

abang kalo dah bukak cmpany sendiri
ambik seroja jadi secretary yek!

Afzainizam said...

Salam buat abang din ni http://www.firestartingautomobil.blogspot.com/

eeeemmm baru aku tau ni lah kerja abang din ni selama ni.... kerja ni mmg susah pun... kena tau selok belok undang-undang...nak import dan eksport tu... kena Tahu borang K1,K2, K3 dan K8 (transit) ape fungsinya setiap borang dan bezanya.... Nak jumpa sape yang boleh meluluskan.. nak bubuh nombor pada borang kena bukak buku takrif... nak buat invoice...permit dan lesen lesen yang di perlukan sebelum boleh buat perlepasan SMK.... eeeemmm sekarang agak payah skit pasal nak kena realise selesai baru boleh lepas sekatan barang tu....

Kerja yang begitu mencabar... Tak semua orang boleh melakukannya tanpa pengetahuan yang meluas... aku tabik kat kamu lah abang din...

JMR said...

cayalah abg din..muga2 trsu maju dlm bisness..pon..pon...slamat maju jaya...;-p

Abg Din said...

to sara : abgdin buat apa yg cikgu abgdin ajar....

to cik jijah : ok..

to seroja J : nanti sapa lak nak jaga hotel tu...

to azli: ne buat kereta ke buat fwdg.... cerita mcm forwarding clerk je....

to jmr : guna ilmu yg ada...

Mawar_berduri said...

sonok ye jadi boss cam abg din...tak de problem.... :)

Abg Din said...

to mawar : seronok la... bila hari cuti sakit kepala.... duit tak masyuk... klu dah cukup bulan kepala pening nak cari duit bayar gaji... hari berlalu terlalu pantas, tiba2 dah sebulan, rasanya mcm baru lepas byr gaji... klu pekerja, lg banyak cuti lg best, cukup bulan tau terima je... nak tunggu cukup satu bulan lamanya rasa....

ekopelancongan said...

salam kembara..

wahh abg din..

ni dh mcm tuan sidik sagaraga la..

gedong di darat kapal di laotan..

ngee..

Abg Din said...

to eko : jangan marah nti kena jual....hehehe...

zaza said...

abg din...nk pos keta gk g brunei...
tp xthu cm ner lolx...hhu..
adooiii...
ingt keta xde main pos2...haha..
bodoh bnyk,hrp maklum!!
budak bru blaja la konon...