Sunday, January 10, 2010

Yang mana satu dipilih ?

Setiap pagi, sebelum sampai ke tempat kerja... Abg Din pasti menyinggah untuk mendapatkan akhbar kegemaran. Samada di ..........

gerai tepi jalan.... milik seorang India beragama Hindu, kerakyatan Malaysia

ATAU


di kedai runcit..... milik Orang Acheh (org luar) yg beragama Islam.

Jika anda.... yang mana satukah menjadi pilihan???

Abg Din nak sambung baca akhbar hari minggu ni....

Poonnn ponnnn!!!!!!!!!!!!!! please choose.....

37 comments:

black_mel said...

sy baca online jer abg din...mls nk beli paper sbb nanti umah semak xde saper nk kemas..

tp kalau ikut mana2 x kisah,cuma org aceh tu pendatang dengan izin ker x?kalau pendatang tanpa izin,kena report tu...

Abg Din said...

to Black M: abgdin tak leh la online sbb abgdin kan pemandu lori....

sambil tunggu barang diisi abgdin bole la baca suratkhabar dlm lori...tidak la bosan.

sambil tu bole dapat info terkini....

zaza said...

zaza suke beli tepi jln lagik...ntah la rase mcm beli tepi jln layanannye best dr beli kt kedai runcit...hohoho

:: hayati :: said...

lbh baik mengutamakn saudara sesama islam...kn???

abgdin, yg ats meja india tu pisau ker??? seram la nengok...huhuhu

p/s: abgdin npe lame xsinggah blog sy...huhu..
tgh mlm ni insyaAllh ad n3 bru...hehe

::alifdalmim:: said...

i choose kedai no.2

tp kalo nk cpt sambar kt tepi jalan jer..

Abg Din said...

to zaza : betul kata zaza... klu beli tepi jln dia hantar sampai ke tangan kita... klu kat kedai, kita kena turun keta.. gi ambik sendiri.. buang tenaga tul...

to hayati : yati ckp pun betul jg....
dalam masa yg sama dia jual kelapa muda... jadi pisau tu utk belah kelapa.... tapi sapa ambik paper tak bayar leh gak buat tetak tangan....

nti abgdin singah ye... abgdin sibuk tul kala ne... sry...

to adam : dua2 ada kelebihan masing2...

kenari said...

kalau beli di kedai runcit kena parking keta

kalau beli kat tepi jalan berhenti kejap, hulur duit kot tingkap dapat ler suratkhabar baru :)

kalau ada 2-3 barang nak beli -- singgah ler kedai runcit

kalau on the way dan nak cepat -- berhenti aje tepi jalan

cik jijah said...

mana² boleh abg din.. ikut situasi.. mana yang nampak dulu..

Tie said...

Tie tak kisah. Kalau gerai pertama tu okay, tak sombong, Tie jadi pelanggannya.

Lya Colours said...

mana2 pon x kesah asalkan dpt baca paper
hehe

BELALANG said...

bllg x pandai bc surat khbr
... abg din ajar keh... hihi =P

bllg pun sng amik tepi jalan.. sian kt die... pasal tu jela income die.. org yg kedai runcit tu ada side income... hihi

tp kalo ada melayu yg jual.. for sure bllg pick malayu.. tlg bngsa sndiri.. hehe =)

eKyN said...

kalw ekyn yg jual...kene slalu beli ye
bhahahha

beli je mane yg dpat capai tu

Afzainizam said...

Salam dari kami http://firestartingautomobil.blogspot.com

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu…. Wow entry yang menarik

Pada suatu perkenalan yang telah lama
yang tidak disangka-sangka
satu jalinan persahabatan
di antara kita

dek keluhuran
ketulusan hatimu
sifat memahamimu
dalam mengeratkan hubungan

dalam jalinan persahabatan
sesungguhnya
kunci sebuah persahabatan
adalah pengertian dan kepercayaan

eeeemmm persoalan yang amat susah sekali antara dua....

tapi ape pun kami akan beri keutamaan sedara seislam lah nampaknya......

Zyma Saad said...

Salam Abg Din......

Sy tak kisah beli di mana2...... ikut mana sempat la.

;)

blueCITY said...

salam bag dins,
lama x dgr citer
ada sihat ke?
heeeeeee

opsss, sorry!!
biru dah lama pencen2 dari beli surat kabo nih, biru baca kat tenet jerk, hehhehe

biru rasa surat2 kabo nih byk menipu jerk, hoh!! malas nak bazirkan duit, so baca kat tenet jer la
haaaaaaaaaaaaa

ponnnnnnnnnnnn ponnnnnnnnn

nursarah said...

heeeeeeee.

tak kisah pun memana je..

lea said...

bace on9 lagi jimat

lalala

kiki lala said...

rajinnya baca surat khabar...

Mawar_berduri said...

salam abg Din,

sy cadangkan ..selang sehari..hihi
hari isnin kedai tepi jalan
selasa kat kedai runcit ...

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

hai abg din...wah abg din nie rajin membaca kan? bgs2...

kem salam kat owner kedai aceh tue yew.

puspa said...

sy suggest abg din beli jerr paper kt tmpt len...hihi...

Abg Din said...

to kenari : penuh dgn huraian, speechless abgdin...

to cik jijah : itu la yg abgdin praktikkan selalu...

to lya c : itu yg buat abgdin terlintas buat entry ne... supaya dpt pandangan kawan2....

Abg Din said...

to tie : itu lah kekadang.. ada penjual muka dia mcm muka takda rezeki... masam muncung... tapi leh niaga ne... pelik sungguh...

to bllg : wah baik hati sungguh adik abgdin ne...

to ekyn : kira pilih yg senang je.. ye...

Abg Din said...

to azli : itu lah sepatutnya....

to zyma : yg penting dpt baca berita...

to blue ct : terima kasih... abgdin sihat!... mmg banyak menipu... niaga katanya... abgdin kena beli... sb nak baca dlm lori.. senang sikit...

Abg Din said...

to nursarah : kira hantam jelah....tapi klu memasak jgn buat cam tu... nti suami lari...

to lea : mmg jimat.. tp abgdin tak cukup masa klu nak on9...

to kiki lala : utk memenuhkan masa terluang... dan dpt sedikit info...

Abg Din said...

to mawar B : abgdin pilih yg mudah saja... sb nak kejar masa...

to mama adam : anea handsome tu tak mau?

to puspa : tempat lain tu jauh sikit...

NiNa' said...

baca paper on9 je =D

Abg Din said...

to Nina : tak bole...abgdin nak pandu lori. nanti masuk parit.... kak din juga yg susah!

hehehehe....

n.u.r.u.l said...

saya suke pinjam je bang din...keh3

Kulanz Salleh said...

sya pilih mana yg tdekat...

Afzainizam said...

salam buat abang din dari http://firestartingautomobil.blogspot.com

lama tak dengar khabar beritaa abang din ni mungkin abang din agak sibuk sekarang ni.....

tapi dah lama tak baca tulisan abang din kat blog ni.....

MOHD NADRI a.k.a [AA] said...

lg baik klu kita support biz org melayu. tu slh satu jihad ekonomi.

tp klu dh xde nak buat mcmaner...

Abg Din said...

to nurul : lagi jimat...

to kulanz : sama la kita...

to azli : mmg sibuk banyak sikit...

to m nadri : diantara pilih yg pantas atau memilih menyokong bangsa...

Ayah Aiman said...

umpama pepatah melayu:
Di Telan Mati Emak, Di Luah Mati Bapak..

adoh!! bisa pening kepala pak...

Abg Din said...

to AA : rata rata memberi jawapan pilih yg mudah di capai... tidak perlu fikir dalam dalam... kira klu guna jalanraya mesti guna yg ada tol... yg penting mudah...

comel said...

mane mane je bhai
sume paper boleh dibaca
beli kat kedai india ke kedai aceh ka
ekekeke
sume boleh

jom jadi baik
:)=
singah2 la blog saya yop

Abg Din said...

to Comel : 1 Malaysia... 1 Indonesia...

;P