Sunday, January 17, 2010

Sedikit Masa Yang Ada......

Salam hujung minggu.....

Semalam adalah sedikit masa terluang untuk Abg Din berjalan-jalan ke blog kawan-kawan sambil berehat-rehat di sebuah kedai kopitiam, dan menghabiskan membaca akhbar yg tak habis dibaca.....

Tercuit hati Abg Din bila membaca dialog 'kartun' ini......

Jual minyak..... ( klik utk tumbesaran ya!)


Dengan itu Abg Din terpandang di suatu sudut.... ada sedikit menyerupai adegan kartun di akhbar yg sedang Abg Din baca... hehehehehe..... Mereka kelihatan begitu asyik. Si baju biru sedang menerangkan tentang 'business plan' kpd rakan-rakannya...

Salah satu cara menambah pendapatan di zaman moden ini....

Poonnn ponnnnn !!!!!!!! i follow....


28 comments:

Tie said...

Kring kring........

Tie datang dengan basikal tau ! Hi hi...

Ooo... nampak tekun buat perancangan. Harap-harap yang positif, ya.. hehe..

:: hayati :: said...

da puas jd pakar forensik xjumpe pn jejak abgdin kt belog sy...huhuhu

kenari said...

yes! at last abg din update blog

sekarang ni ramai yang jadi agen insuran sebagai pendapatan sampingan

tapi sy langsung takdak kemahiran utk "direct selling" sebegini

cik jijah said...

lamanya abg din menghilang... rindu kat tulisan abg din.. hehehee..

hmmm.. ni business plan apa ni agaknya ye abg din? sampai Meniaga Larut Malam ni?

Sembrol @Ryusgnal said...

Tapi yang pasti mesti baju biru tu yang kena bayar. Nak racun orang mesti kena ada modal beb.

Afzainizam said...

salam dari kami http://firestartingautomobil.blogspot.com

marketing bisnes yeh kata orang boleh bawa untung besar.... yup bisnes atas meja makan dan modal air liur..... itu semuanya boleh jadi duit masuk poket....

cuma aku secara terus terang kalau aku mmg tak pandai bercakap.... kalau cakap lagilah orang tak percaya betul tak....

cuma ade orang kata sistem multy leval mmg menjerat leher.... siap potong gaji atau bersyarat cari orang.... itu yang aku tak gemarnya...

bagi aku kalau gaji kita RM 4000 dan potongan angkasa RM 500 pun tak kisah taklah sakit dan terasa....Macam mana kalau gaji yang ade cuma RM 900 aje sebulan kena plak potong.... ape yang tinggal....atau wajib cari orang bawah 10 orang baru boleh jalan kalau salah seorang tu sangkut plak tak aniaya kita ni....

aku tak kata tak boleh jadi kaya.....itulah boleh, kalau kita betul-betul fikir masak-masak dan kita tumpukan sepenuhnya... berbakat berketerampilan.... orang percaya dan jujur.... insya Allah percaya atau tidak kita mmg boleh jadi jutawan segera

ct odah said...

sorg pk nk msuk ke tak..sorg ckp dlm ati..bosan nyer...hahaha

Afzainizam said...

Sahabat,

Jika suatu masa engkau ditakdirkan bertemu seorang kawan, yang sanggup bersusah keranamu atas nama kesetiaan, sering mendahulukanmu atas nama kebajikan, menyimpan keaibanmu atas nama kejujuran, mempercayaimu atas nama keikhlasan, yang menegur kelemahanmu atas nama kebaikan, ketahuilah olehmu sahabat, Dia bukan hanya seorang kawan tetapi Dialah seorang saudara dan juga sahabat..

Tetapi Sahabat,

Sekiranya engkau berasa beban kerananya, berasa ragu akan keikhlasannya, itulah tandanya engkau tidak seikhlas dia, andainya engkau buka keaibannya, itu tandanya engkau melaknati kejujurannya. Engkau juga tidak menghargai segala kabaikannya terhadap engkau..

Bila engkau mula menyedari dia tidak mengendahkan engkau lagi, dan mula bersikap dingin dan berubah, janganlah engkau termakan hati dengan sikapnya itu..

Ketahuilah,

Betapa dia sebenarnya, menelan hempedu sendi yang mendalam kerana
prihatin dan kasih sayangnya, kejujuran dan keikhlasannya, engkau permainkan..
Maka setelah itu, usahlah engkau harapkan sesuatu darinya lagi, kerana dia telah hilang kepercayaan padamu..
Engkau juga takkan bertemu dengan kawan sepertinya lagi..

Oleh itu Sahabatku,

Hargailah sebuah persahabatan, sebelum ia hilang dari dirimu…


“SEBAIK-BAIK SAHABAT IALAH YANG MENEGUR DI KALA KEMUNGKARAN DAN SEBURUK-BURUK SAHABAT IALAH YANG DIAM SERIBU BAHASA”

salam buat abang din..... kami singgah lagi.... mengenai dialog diatas tu..... bisnes atau insuran
atau segalanya....

kangkadang melalui cara ini dapat mengiratkan nilai seorang sahabat, bantu kawan jadi kaya tapi malangnya ade plak hanya mengambil peluang sekadar menangguk diair keruh habis ditipunya sahabat baik sendiri.... apeboleh buat sahabat-sahabat gak tapi tipu-tipu jugak.... eeeemmmm ini sekadar renungan .... harap kita menghargai nilai sahabat jangan kita mempergunakan untuk kepentingan peribadi.....

Public Uranus said...

meniaga larut malam ke huhuu =)

kiki lala said...

baik punya bincang 3 sekawan tu
bisnes kencang agaknya...heheh...

Abg Din said...

to tie : pon pon... harap2 benda yg baik... tapi nampaknya baik, dia just explain marketing plan...

to hayati : nanti abgdin dtg ye...

to kenari : direct selling bagus untuk yg ada bakat.....

Abg Din said...

to cik jijah : waktu tu petang... tapi cuaca agak gelap.... biasa la dia buat bulat bulat... kita dpt banyak ne.. nati kena cari org bawah... org bawah buat banyak ne... nti kita dpt banyak ne... dan seterusnya... hujung2 jutawan....

to sembrol : sudah pasti... niaga mesti kena modal... yg untung.. master mind dia... goyang kaki.. masyuk...

to azli : kalu takda bakat.. jgn lah cuba cuba....

Abg Din said...

to ct odah : memang bosan... tapi control handsome....

to azli : biasanya kalau dah niaga begini.. tak kenal jadi kenal... ayat power yg akan terkeluar dari mulut adalah... kita nak tolong orang.. atau nak kongsi niaga kat kawan kawan... atau lebih teruk lagi.. nak tolong org melayu...

public U : tak kira malam ke siang...tujuan utama nak cari pengaruh... supaya perniagaan dia berkembang... tak tau mastermind dia yg kembang...

Abg Din said...

to kiki : kencang... klu member dia menyahut cabaran...

google said...

huhuh... biasa le tu.... sahabat adalah musuh yang paling ditakuti... so berhati2.... sedang kan adik beradik sedarah pun kita tak percaya... ntah le...

Abg Din said...

to p dot : hai mangkin cantik profile photo... zaman berubah.. kejujuran semangkin pupus..

mawar_berduri said...

salam ,
wah kesempatan yang sedikit tu abg din dah gune ngan kadar maksima..huhu ...

BELALANG said...

belalang x suka MLM... eventhough bllg yakin yg bllg good at PR (eceh)
hihi....
kalo tgk org MLM nie dtg kt meja.. mesti buat muke "leceh" hehe
=P

Public Uranus said...

hehehehe sangat setuju budak2 U senang terjebak sekrg nie,,,,abes duit pinjaman dorg wat mlm

cik jijah said...

abg din..

Meniaga Larut Malam=MLM la tuh...

hehehhehe..

PeJuAnG HiDup said...

da kena da slalu mcm gni. huh...

Abg Din said...

to mawar b : maksima ke.. isi masa ruang kosong... rasa terhutang klu tak gi jln2 tpt kawan...

to bllg : abgdin pun tak suka nak cari2 org suruh jadi downline ne...

to public u: dia org tengok itu plan, sudah gelap mata... tak tau apa akan jadi esok...

Abg Din said...

to cik jijah : itu bukan malam la cik.. itu cahaya matahari...dia org tutup ngan tirai sb panas... didalam dia org pasang lampu,, jadi dalam gelap luar terang.. mcm cahaya lampu.... abgdin pun mula2 confius juga..ada org ckp sampai malam...

to pejuang hidup : abgdin pun dah muak... keadaan ini....

Shahrul Shaharuddin said...

salam abg din!

bese la zaman sekarang.. tak habis2 ajak org berbiznez. tapi saya x suka la pulak jenis2 MLM tuh.. bukn x yakin.. dah byk kali terkena.. boring la.. euheue

baik de perniagaan yang betol2 atas usaha kita sendiri,... bukan upline ke downline ke.. leh downsidrom jadinyer.. hahha

NADRI a.k.a Ayah Aiman said...

klu biz MLM, kawan2 & sedara2 mara yang akan menjadi target utama dulu...tanyalah kat sapa2 yg pernah buat MLM...

izman said...

cari duit lebih tak salah. yg salah ialah menipu kawan2 untuk dapat duit lebih.

cik jijah said...

abg din.. bukanlah.. saya maksudkan yang bisness yang diorang tgh buat tuh... MLM kot.. Multi Level Marketing... :P

Abg Din said...

to shahrul : memang pun.... niaga begini untuk org yg pandai... pusing2 sana, pusing2 sini... yg tak pandai pusing tu yg terpusing diri sendiri....

to nadri : itu salah satu stratiji...betul ke abgdin eja ne...
jangan susah2, klu tak de kawan, list kan saja 10 org yg terdekat... ayat tak bole blah....

to izman : tak tipu tak dapat duit banyak....

to cik jijah : ya lah abgdin tak perasan.. sorry...