Sunday, March 7, 2010

Kenapa tak cari yang murah???

Salam semua...

Februari bulan yang sibuk.... tak berkesempatan nak update blog. Tapi Abg Din tetap ada....insyaallah. Terima kasih di atas kunjungan dari rakan yg tidak putus........

Dalam kesibukkan yg lalu, Abg Din ada membuat pemindahan barang rumah. Sebelum dihantar ke destinasi seterusnya.... Abg Din berhenti di tepi jalan untuk membeli air mineral. Tapi disangkal oleh para pekerja pemunggah yang disediakan oleh tuan rumah.

Mereka bertanya kenapa Abg Din berhenti.... Abg Din jawab, ' nak beli air mineral di kedai... ' . Tapi mereka mencadangkan supaya membeli sahaja air mineral di stesen minyak yg berdekatan nanti..... Abg Din enggan mengikut katanya.

Abg Din kata, ' di sini lebih murah.... '. Pada pandangan mereka, di mana-mana sama sahaja. Yang penting barang yg dikehendaki itu ada..... so, ada di antara mereka yg menawarkan diri untuk membeli air yg Abg Din maksudkan di kedai yg Abg Din cadangkan.......

Baru mereka 'realise' dan terkejut betapa murahnya jika beli di kedai itu.....


Beli dalam kuantiti yg banyak sebab ramai orang kan......


Satu kotak..... 24 botol.


Itulah harganya.... RM 5.95 sahaja. Kalau dibahagi 24 botol....sebotol baru 25 sen!!!
Jika dibandingkan di kedai stesen minyak, setidak-tidaknya RM 1.00 .... mau lebih....


Sekarang ni, ada juga dikedai harga patut berharga 30 sen sebotol.


45 sen sebotol pun ada.........


50 sen........

Jadi.... bagi mereka yg tidak sedar, pandai-pandailah berbelanja.
Jangan ikutkan asal ada je.... nanti cukup bulan, tak cukup duit......
bila tak cukup duit, akan meminjam.....bila meminjam dah tak boleh bayar..bila tak boleh bayar jadi lah musuh.....
Dek kerana tak cukup duit.....

Pooonnnnnnn ponnnnnnnnnn !!!!!!!!!!


34 comments:

mohdandmeriam said...

salam din. thanks berkongsi maklumat. terkejut mak cik bila mendapat tahu harga air mineral berbagai..tengok pada jenamanya..kalau dibeli dikedai 7****lagi mahal..mak cik tak suka kedai tu ..memang ya berhemahlah dalam berbelanja kerana kalau tak bulan belum habis poket dah kering tambah2 sekarang ni semua barang mahal din..orang pencen macam kami ni lagi terasa... pulangan sebulan dah tinggal separuh..hehehe.

:: hayati :: said...

abgdin ni perangai lbh kurang cm ayh sy.............hehe

kenari said...

welcome back abgdin :)

jauh bezanya harga sebotol air mineral mengikut survey abgdin tu. bijak memilih, bijak membeli, dpt berjimat kan abgdin kan

BELALANG said...

haaah... setuju sangat ngan abg din... tadi bllg jalan2 ngan lecturer.. n die blanja makan big apple.. donut tu.. n die beli air mineral big apple yg berharga rm2.50 sebotol... 3 botl die bli..

bllg ckp kat die.. kalo sy.. sy xkan beli..die tnya kenapa??? kan da makan benda manis.. balancekan ngan air mineral..
bllg jwb : x... mksud sy.. sy xkan beli air mineral nie.. mahal..
kenapa nk beli air yg harga rm2.50 sdgkan kita leh dpt 2 atau 3 btol kt lua...

cik jijah said...

lama tak singgah sini... saya pun busy jugak... :)

menarik entri kali ni.. bagi saya.. kalau nak guna sebotol saja.. saya beli saja di petrol station sambil tgh isi minyak... tapi kalau perjalanan jauh.. biasanya bawa bekal air.. and kalau tak sempat nak buat bekal, berbaloi lah beli sekarton terus di kedai biasa sbb murah mcm abg din cakap tu..

apa pun.. konsepnya.. selagi boleh berjimat.. kita jimat... :)

FRoS Salleh said...

rokok yg murah kat mana abg din? pall mall biru 14s.

queen ♥ lyana said...

Betul...! harga Air mineral je boleh ada macam2 beza. Belum lagi air lain..! agagaga

DH said...

Ek? Murah gila!! Tak tahu pun..thanks sbb kongsi info ni abg din.

Mawar_berduri said...

Salam,
Abg Din,
btol la...air mineral ni mcm2 harga...
kalau kat umah sy tu sebotol besar tu dah 2.50...mahal kan ?

Abg Din said...

TO M&M : Mengatur perbelanjaan amat penting... dah tinggal separuh ya...takda perancangan nak jadikan ia penuh balik?

TO HAYATI : Orang tua banyak pengalaman...hehehe... dah 30 apa lagi...

TO KENARI : Terima kasih, kenari....
berjimat cermat itu penting... ada org cakap kedekut... kedekut itu lain...

Abg Din said...

TO M&M : Mengatur perbelanjaan amat penting... dah tinggal separuh ya...takda perancangan nak jadikan ia penuh balik?

TO HAYATI : Orang tua banyak pengalaman...hehehe... dah 30 apa lagi...

TO KENARI : Terima kasih, kenari....
berjimat cermat itu penting... ada org cakap kedekut... kedekut itu lain...

Abg Din said...

TO BLLG : Tu la kekadang terlupa, ada benda murah di luar sana... main beli je... nanti dah tak cukup duit, cari akal la nak dapat duit mudah...

TO CIK JIJAH : Seboleh bolehnya abgdin elakan beli kat setesen minyak tu.... klu beli kat luar bole dapat 5.

To FROS SALLEH : Rokok yg murah? behenti je.. tak yah beli... mcm abgdin dah berhenti sejak 2004.. dari form 3 dah menjadi penghisap tegar...

Abg Din said...

TO QUEEN : Ya.. lum lagi survey lain lain barang...

TO DH : Ya , abgdin faham... org org baru ne memang dia sejak awal lagi dah didedahkan kedai segera... jadi harga memang tinggi... tidak perasan... dulu mana ada jln yg bertol ne... Cepat la konon.. tapi kena bayar....

TO MAWAR B : Ya pandai pandai lah berbelanja... kekadang memang susah sikit nak cari kedai murah ne...

fndrocka said...

haaaaaa...??

aku mintak air kosng segelas pun dah kena caj 50 sen

ni murah tahap gaban

Abg Din said...

TO FNDROCKA : sila ambil perhatian ya adik adik....

dotblogspotdotkom said...

btl tu.... pasaraya @ kedai2 besar nih memang markup 200% @ lebih... bayangkan sebtol air mineral 25 sen.. lps tu kedai kenekan 1.00 hinggit @ lebih..... beratur peratus ganda nye...

sbb tu org tua2 ckp... alah membeli menang memakai... huhuu...

adios encik dings

LanaBulu said...

Sebenarnya 2 kupang 5 duit tu pun boleh dikira mahal tau..
laa ni sekupang utk 1 kiter ayaq bertapih tu...dah banyak dah..rata2 pekan pun boleh dapat..hee
cuba tingok2...ok

Abg Din said...

TO P.DOT : Yg selalu markup tinggi2 ne kedai mudah dapat...

TO LANA B : Mmg mahal...

Abg Din said...

TO P.DOT : Yg selalu markup tinggi2 ne kedai mudah dapat...

TO LANA B : Mmg mahal...

tQah said...

salam!!

hi abg din sht?

btol 2 baek bli yg murah dr yg mahal kn..bazir jer kn...

Afzainizam said...

Afzainizam said...
Salam Dari kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~@@@@~~~~~
“Dari Daik pulang ke Daik
Sehari-hari berkebun pisang
Budi baik dibalas baik
Dalam hati dikenang orang”

“Tingkap papan kayu bersegi
Sampan sakat di Pulau Angsa
Indah tampan kerana budi
Tinggi darjat kerana bahasa”
~~~~~@@@@~~~~
Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu….

wooo sukanya blog abang din masih aktifff.... eeemmm kangkadang kita je kata benda ni murah... padahal kalau kita cari ade lagi yang lebih murah.....

seeloknya berfikir dulu sebelum beli..... thanks abang din kerana memberitahu harga sebotol air minerel tu... mmg murah sangat

Abg Din said...

TO TQAH : Bagus ada hati nak berjimat...

TO AZLI : Ya sama sama kita survey barangan lain...

Pras Free said...

Betul tu.. :D salam kenal..

Abg Din said...

TO P FREE : Salam kenal buat kamu juga..

Afzainizam said...

Salam ziarah salam kunjungan pada kamu…. Salam dari kejauhan
Salam dari kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
”Selintas camar yang lalu
membawa sarat harapan
nun di puncak awan biru
sana sayapnya meluas membuka
ruang pandangan manusia
agar mengheret dukanya pergi”

" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara
Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”

musim panas ni mmg patut lah aku beli sekarton air mineral aku simpan kat kereta.... jadi tak yah membazir beli air kat warung lagi... betul lah mmg ade air mineral yang murah macam abang din kata... janji pandai servey rajin terjah dapatlah cari air mineral dengan harga jauh lebih murah

Abg Din said...

TO AF : Ya sama2 kita survey...

noorlara said...

Ramai anatara kita tidak mahu bersusah payah sikit untuk mendapat harga yg murah pada kualiti yg sama atau memang bendenye sama, kita tak gunakan kuasa kita sebagai pengguna, tu le paseinye selalu terkena!

Abg Din said...

TO NOOR L : Abg din setuju....

Aku X-PO said...

bagus bro..biasalah, benda yg remeh temeh ni la ramai org yg tak sedar kan..termasuk lah aku..hukhuk

Abg Din said...

TO X PO : Ada kenal kasut fung keong dan warrior... itu lah kasut kami di zaman remaja... tidak lagi remaja sekarang... Kami banyak belajar tentang penjimatan...

::alifdalmim:: said...

owh..air ni..padan la asal program sekolah je..bdk2 dikasi minum air ni..sbb murah..al maklum..bdget da kene potong..hehee

Abg Din said...

to Alif : budget kena jaga yg penting kualiti sama....

:D

Eddy said...

apsal makin mahal skg air summer drinking water ni abg din?saya cek smpi rm10 24 botol?

Shima Ismail said...

abg bape no tel abg, sy perlukan mineral ni abg, sy nak 50 - 100 kotak