Tuesday, December 15, 2009

Tahu tak tauhu ???

Siapa suka makan tauhu?

Abg Din gemar betul makan tauhu goreng cicah dgn sambal kicap....fuhhh, mak mertua lalu pun tak nampak!!! hehehehe....

Berkesempatan Abg Din melawat kilang abang Abg Din membuat tauhu di Kluang, Johor. Jadi lebih kurang beginilah prosesnya.......

Kacang soya di kisar untuk mendapatkan pati soya.


Setelah itu, pati soya dimasak.......


Kemudian setelah mendidih pd suhu yg tinggi, ia dicampurkan dgn bahan pembeku....


Beginilah hasil separa tauhu (dah jadi too fu far dah ni..... dah boleh makan pun)


Tauhu dicetak untuk mendapatkan saiznya


Mari makan tauhu.....

Tahu tak tauhu banyak sumber protein....

Ponnn ponnnn !!!!!!

41 comments:

Tie said...

Tauhu memang bagus untuk kesihatan. Tie pun suka.. suka hasil kacang soya.. memang sedap!

Mr PenyuBiru said...

saya tahu tauhu banyak protein.hehe

kenari said...

abgdin outstation ke johor rupanya yea. alhamdulilah skrg ni tauhu dh bnyk diusahakan oleh org islam kita. di kedah ni tauhu di panggil "toqua" , generasi baru aje yg sebut tauhu

Boneka tak sakit said...

mcm best je !!! huhu abg din pernah makan tahfu busuk ke
org cina la selalu cakap besty hahaa

Lya Colours said...

suka tauhu
masak sambal kering dgn tempe, ikan bilis dan kacang panjang. huhhhhh sedap nyeee

..::..ein..::.. said...

mmg sedap mkn tauhu goreng cicah dgn sambal kicap..hehe..goreng tauhu garing2...kih3

juk said...

semuanya sodap bila perut berkeroncong, abg din oiii..makan nasi dgn kicap n ikan kering pun sy berselera. apatah lagi ada sayur dicampur dgn tauhu,,,best tul!!!

dark said...

taugeh masak kicap ngan tauhu..adehhh..kene ngan smbal blacan lak bang din..perrghh~!!
ikan kayu masin, kene lak kerabu sardin..adehh..

tauhu telur / tauhu jepon pon peberet gak bang din..hehehe..

irfat said...

yep..btoi2..kat kedah panggil toqua..hik3..

Zyma Saad said...

Salam Abg Din.

Zyma dtg ni. Hihihihi....

Sy makan tauhu mentah2....makan gitu je. Kekadang tu buat tauhu sumbat dan makan dgn kuah kacang (cara org Kedah la) ataupun goreng dgn kacang panjang atau kacang bendi. Simple je.....yg penting kita manfaatkan khasiat tauhu ni.

;)

Apih said...

dari dulu lagi tak suka makan benda ni. geli...

aimila said...

org tua2 kata : saper suka mknan yg berasakan soya senang nk jd pndai. masalahnya sy ni mmg suka bangat dgn tauhu n mkanan2 yg sewaktu dgnnya tp tak pandai2 jgk...pandei lg ada. blh p'caya ke 'perghh tua' tu?? hu..hu..hu..

seroja jingga said...

abng din bila pulak nak bukak kilabg?

:: hayati :: said...

ish3 mkn smpi terpejam2 mata ker ni???
xnmpk mk mertua lalu...da kes teruk ni..

wifenavy said...

Tahu abg din.. tauhu byk khasiat nye.. kat umah family hubby, petang2 biasanya orang goreng pisang buat minum petang.. kami goreng tauhu cicah kicap..sekali goreng tak kurang 20 keping.. tahu2 dah kaya tokeh tauhu..

Mawar_berduri said...

salam abg Din,
wa..baru arini tau camne proses wat tauhu..kalau tak tau makan je ..hihihi

puspawarna said...

tau2 tauhu...
hehehe....
beshnyerrr...
tp kan ari 2 mak tersalah beli...
mak terbeli tauhu yg daa masam...
eeee...mmg masam laaa....
spoil mood jerrr....huhu...
moralnye, penjual kne laa jual brg elok...
n pembeli pon kne laa berhati-hati...

cik jijah said...

hi abg din!!! jijah online kejap ni.. rindu kat blod abg din... hehehe...

by the way.. nak bagitau.. jijah ni org jawa tau.. so tahu dan tempe ni adalah makanan ruji jijah tau :)

blueCITY said...

salam maal hijrah abg dins,

tahniah!! saya bangga bila ada anak melayu islam punya kilang wat tahu nih,
saya kdg2 ragu nak beli dan makan tauhu nih, takut2 buatan bukan islam dan tak halal jerk,

saya juga suka sangat makan tauhu
sedap dan bayak khasiat
nyum nyum
heeeeeee

Zyma Saad said...

Salam Maal Hijrah buat Abg Din dan family.

;)

::alifdalmim:: said...

baru tahu yg tauhu ada sumber protein..tp sy mmg tak suka tahu..hehe..

~salam maal hijrah

Afzainizam said...

Salam Maal Hijrah…. Hijrahkanlah Diri Ini ….
http://www.firestartingautomobil.blogspot.com/

Rimbun dan redup kasihMu
Kau tempat ku berpayung
Di manakah lagi dapat ku rebahkan
Rasa gundah ini

Nun Kau teguh di sana
Pengasih dan penyayang
Pun ku masih terleka
Meneguk ihsanMu
Walau ku sedari

Oh... nyamannya
Bila diperlukan rinduMu
Mengimbaulah sentosa

Bentangkan ku permaidani
Dari baldu berwarna putih
Moga tak ku terasakan
Cubaan yang ku galas ini
Kepada Mu titianku
Hijrahkanlah diri ini

Salam ziarah kat blog entry ko… kami sedang baca entry older post ko tu… best gak bila baca…. Salam ikatan persahabatan… thanks kongsi cerita ngan aku… tahu tahhu tauffu tauhu bakar tahu rojak macam macam tahu lah.... eeeemmm prosesnya tu rumit nampaknya tapi tak rumit bila memakannya.... sekarang kalau RM 1 tah berapa keping dapat tauhu tu ye...

:: hayati :: said...

abgdin ni g mane??? np xmuncul2 nih...huhuhu
da 6 ari berlalu nih...
harap2 sihat la yer...
ker abgdin mkn tauhu smpi xnmpk belog??...hehe

Abg Din said...

to tie : pasti kacang soya sedap....

to penyu biru : makan lah selalu...

to kenari : semoga toqua itu halal..

Abg Din said...

to boneka ts : entah tak pernah pulak.. ada rasa ke?

to lya c : jawa ke?

to ein : goreng banyak sikit nanti abgdin datang joint...

Abg Din said...

to jok : makanan simple abgdin adalah nasi + kicap & ikan bilis goreng...

to dark : wah banyaknya tahu...

to irfat : toqua goreng cicah sambal kicap ada?

Abg Din said...

to zyma : makan mentah2 pun sedap juga ya?

to apih : apih org mana? sedap ooo..

to aimila : pandai... sapa cakap tak pandai... saja merendah diri tu...

Abg Din said...

to seroja j : nanti abgdin buka ya...

to hayati : mmg teruk ne... mak yati marah kat abgdin aritu... sb abgdin tak nampak masa dia lalu...hehehe..

to wife Nv : cuba cicah dgn sambal kicap...

Abg Din said...

to mawar : proses sebenar banyak lg..

to puspa : air rendaman tauhu tu kena tukar selalu.. tapi taukey kedai runcit tu takda masa nak tukar... lg pun bukan dia punya... apa ada hal....

to cik jijah : sama lah...

Abg Din said...

to blue ct : salam buat anda jg... cuba2 buat sendiri.. bukan susah...

to zyma : salam m h buat anda juga...

to adam : mai sini abgdin ajar makan...

Abg Din said...

to azli : salam hijrah juga...abgdin tak buat hanya tengok je......

kami? ramainya.... terima kasih...

to hayati : abg jamil ada ne pah... kesiannnnnn....

:: hayati :: said...

hahaha kena mrh ker...bkn ape tkot abgdin wt tauhu jd madu seterusnye kot...hehe

abgdin pah tu yg no1 ler...huhuhu
ooo jd abg jamil ni bujang lg la yer...heeeeeee

Abg Din said...

to hayati : good idea... tauhu campur madu pasti sodap dan berhasiat...

eh abg jamil silap sebut... bukan pahhh.. yatiiii... abg jamil terlangar lori najis tadi.. ilang ingatan jap...

:: hayati :: said...

hahaha patut ler da jemu tp masih ada bau lg kn...hehe
da mandi blm nih??? da byk langau yg dtg nih...heeeeeeeeeee

Abg Din said...

to hayati : dah mandi dah.... dah wangi dah... mandi umah cik pah tadi...hehehe

pakcik kordi said...

sama lak kite abg din!

Abg Din said...

to pakcik kordi : sedapppp...

kiki lala said...

info menarik...sbb ni kali ptama
aku tgok proses buat tauhu.
selama ni tahu makan jer..
hehehe...

Abg Din said...

to kiki : apa yg abgdin bole kongsi cerita.. abgdin kongsikan...

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

tahuuuuuuu abg din.

Abg Din said...

to mama adam : pandainya.. anak murid abgdin ne...