Friday, October 30, 2009

Picanto.....picanto....

Salam Hari Jumaat....

Alamak....alamak....manyak sibuk, baru ada 'chan' mau update ini hari lorr....

Model terbaru PICANTO sekarang sedang hangat di pasaran. Abg Din tercuit hati utk berkongsi cerita, sesamalah fikirkan.....

Picanto di luar negara hanya bernilai 5,995.00 . Jika mendapat gaji sebulan 1,500.00 agak-agak boleh bayar cash tak kereta ni?

Tapi di sini.... bernilai 45,000.00++. Jika gaji 1,500.00 agak-agak apa akan terjadi?


Kalau dulu...mengapa kereta Mercedes boleh dijadikan teksi yg boleh dinaiki oleh masyarakat  biasa?


Tapi tidak sekarang.... Adapun limo, itu pun tambangnya amat tinggi.......


Apa kata kita tengok rumah pula. Rumah sebegini besar hanya berharga 139,000.00


Di sini.... ?  Rumah bersempit-sempit ini, sudah berharga 225,000.00. Ada ke patut ?

Fikir-fikirkan lah......selamat berhujung  minggu....
Ponnn ponnnn...zrommmm !!!!!!!


27 comments:

DH said...

Sebab cukai kot!
Entah..
Huhu..

Mr PenyuBiru said...

sebab org kita kaya² semuanya.kalu harga murah, samada tak berkualiti atau tak ori.inilah mentaliti kita dr zaman ber zaman.huhu..

Abg Din said...

to dh : cukai dan lain2....

to mr penyu B : ya mmg org m'sia kaya, harga kereta sejuta pun bole di belinya....

cik jijah said...

abg din.. tuh harga semua tuh dlm GBP kan.. duit depa lah.. kalau convert duit kita..

picanto : RM34K
rumah : RM784K

mahal jugak la tuh abg din... :)

tapi saya pernah dengar kan kat negara kita nih.. tax yg dikenakan kpd manufacturer keta ni lebih kurang 300%.. gila tinggi kan? hisssshhhh..

kenari said...

alasan paling popular : harga barang smua dah naik...kos bina rumah pun naik jugaklah...maka kena jual mahal kan.

abgdin, cmner nk sebut nama keta tu, "pi kantor" ke..maklum ler sy tk belajar bahasa asing

Abg Din said...

to kenari : bole la tu asal sebutan nya lebeh2 kurang, yg penting faham...

abgdin respect la kat kenari bole bg tarikh lahir dgn tepat sekali... biasanya org pompuan ne takut tul nak bagi tau umo....

seribahasa said...

seri tak heran malaysia nie. kereta buatan sendiri jual kat luar negara lagi murah kalau dibandingkan dengan harga jual kat rakyat sendiri.

Abg Din said...

to cik jijah : anda tak faham apa maksud abgdin, abgdin tak tulis pun rm ke pound ke. Tak yah pening kepala convert2... cuba baca sekali lagi dan faham betul2....

to seri B : itulah i luv m'sia, katanya.... sb dari baby kita dah kena makan petai atau sambal.....

Boneka tak sakit said...

ah melampau lak pk! uiysh 5k pound darab 6 kut skrang! masuk cukai semuy a kut!

entahlah abg din susah lah nak mula hidup baru kan! semua mahal.. nie lah jadi yer bila terdapat perbezaan bersar dlm pendapatan!

okita org miskin hidup dlm kawasan org kaya hai~ :(..

Abg Din said...

to boneka TS : tak yah le di darabkan... kalau nak didarabkan bole... tapi gaji 1500 tu kena la darabkan la juga...

contoh :gaji RM1500x GBP5.50 = RM8250

kereta GBH5995xRM5.50=RM32,973. pasti tidak akan membebankan... simpan rm5000 x 7 bulan dpt kereta cash... tak yah tunggu 7 ke 9 tahun baru nak abis bayar.. itu pun kalau tak da sangkut2....

cik jijah said...

abg din.. cik jijah paham maksud abg din tuh.. :)

saya ni hantu handbag abg din.. minta maaf la ye.. saya pernah 2/3 kali mengirim handbag dgn teman2 yg belajar di sana.. memang le beza hargenye.. kat sini dekat RM4.9k dia jual.. sana tak smpi RM2k pun.. saya pernah tanya salegirl kat butik tu apsal sini mahal sgt.. dia kata tax aje dah berapa.. sewa tmpt lagi.. yang memang maklum la kl tuh memang mahal sewa ape pun..

kalau kereta pun oleh kirim.. lama dah saya kirim abg din.. hehhehehe..

seroja jingga said...

amboi
lama tak nampak abg din.
duduk kg je best bang..
tanah luas..nak main kejar kejar..
main bola sepak hape sume bleh..

abng! bila nak bawak seroja jenjalan nih!

benci tau!

♥♥♥akukahmilikmu♥♥♥ said...

picanto kete idaman sara la..

Zyma Saad said...

Rumah ku syurga ku....
Kete ku manja hati ku...

Peace!!!
:)

**Lama tak dtg bertandang kat sini.
Kopi satu cawan!!!!!
:)

Abg Din said...

to cik jijah : kamu tak faham lg....

to seroja J : duduk kat kampung mmg best... tapi kena kluar kg juga, nak dapatkan ulat banyak sikit....

nanti abgdin dtg ambik depan hotel tu ye.... jgn malu lak kena naik lori.....

to milik ku : sara, abgdin doakan semoga tercapai cita2 itu.... amin..

to zyma : kopi made in belalang, bole?

cik jijah said...

abg din.. ok lah... saya tak paham.. saya surrender..

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

Sbb kereta import kot..kalo local car confirm murah..cumer kualiti je lah..tp not bad apa kualiti kereta malaysia..hehehe

rumah plk..ntah la..tak de pengalaman beli rumah lg..

Abg Din said...

to cik jijah : nti abgdin gi tau ye..

to adam : saja je abgdin suruh fikir... nti lama2 adam dpt lah jwpan..

Afzainizam said...

Salam buat abg din http://www.firestartingautomobil.blogspot.com/

eeeeeemmmm tak di nafikan.... Bagi aku mahal lagi kereta proton dan Produa kita... di luar negara spt jepun mmg harganya amat murah...

yup cukai yang di kenakan sebanyak300%..... klu tak buat kereta buatan Malaysia tak leh jual lah nampaknya...cuba bandingkan antara kualiti dan harga luar seperti Honda City, Nissan grand lavina dan kualiti harga kereta buatan tempatan EXORA.... anda akan pilih yang mana? tepuk dada tanya selera....

ape pun pasal umah tak di nafikan harganya amat lah tinggi... klu buat umah kat tanah sendiri atau kat kampung... besarnya macam banglo... jika harga umah Teres RM 160 ribu dan klu kita buat kat kampung umah harga RM 160 ribu... aku rasa aku lah paling kaya kat kampung tu....

Abg Din said...

to asli : memang kita hidup sentiasa tersepit kerana nagara kita lunm maju lagi....

easza said...

abgdin... abg sy baru lik dr US... dia ckp mmg kat sana murah2 sesgt... paling cekai org sana pakai honda... kt sini taraf hidup lebih tinggi... cian kita...

kuIna LadyInRed said...

tak patut... kita buat keta dan bina rumah sendiri lah ya...

kita kat sini byk lapis.. itu ini ini itu.. kos pun berlapik berlapis...

Abg Din said...

to easza : tulah dia, mungkin di sana kita kurang tekanan....

to kuina : kuih lapis, favourate abgdin..hehehe... tapi lapis2 yg ada kat sini tu, memeritkan...yg dpt bestla dia...

:: hayati :: said...

amboi2 keta lg...da ketagih btol nmpkny abgdin ni...

kes serius nih...hehe

Abg Din said...

to Nurhayati : amboi...abgdin hembus jadi botol baru tau!

hehehhe....

:: hayati :: said...

suka men hembus2 lak abgdin skng...

da elok2 jd bunga, jd botol nk wtpe..bkn cun muncung jer panjang...hehe..silap2 kena recycle lak sy...heeeee

Abg Din said...

to hayati : hembus lg.. biar jd keta sukan lak.... hehehe....