Thursday, July 16, 2009

Pearl White Mushroom

Abgdin in da house.......
 
Selain pandu lori dan bercucuk tanam Abgdin pun ada mengusahakan cendawan sikit-sikit. Bole la lepas-lepas duit ikan.... Kena usaha macam-macam untuk menampung kehidupan...Maklumlah sekolah tak pandai... Abgdin tak bole duduk diam ataupun Abgdin tak suka sifat cukuplah apa yang ada..... I DON'T  KNOW!!!! yang penting Abgdin minat dan puas buat-buat macam ni. Kalau tak da apa aral Abgdin nak buat mee kuning, nak cuba jeee.....kalau jadi nanti, Abgdin akan kongsi cerita.
Ini rak untuk letak bongkah cendawan. Buat sendiri je...guna kayu terbuang. Kayu yg berwarna coklat gelap tu...adalah batang kayu katil yg telah dibuang oleh jiran.... kayu yg lain pula adalah kayu buang-buangan ketika Abgdin buat collection mengambil barang di pelabuhan. Ada talent jadi tukang kayu tak...? Hihiihihii.....

 
Bongkah cendawan yg dibeli dari pengusaha bongkah (kilang kecil di hujung kampung).

Bongkah disusun mnegikut jadual yg telah diaturkan. Hanya menggunakan penutup kertas suratkhabar lama......ada sebab musabab mengapa kertas itu digunakan.

Bongkah di sebelah kiri, cendawan sedang bercambah. Bongkah di sebelah kanan pula...sedang menunggu masa utk bercambah (yg berpenutup merah).

Closed up sikit...cendawan baru bercambah......

Cendawan sekolah rendah......

Cendawan sekolah menengah......

Cukup masa untuk dituai......

Inilah hasilnya....dibungkus di dalam plastik dan diedarkan ke kedai-kedai runcit. Kebanyakkannya kedai runcit orang Aceh yg tumbuh bak cendawan sekarang ni....

Okey...itu saja cerita yg dikongsi utk hari ini....sampai jumpa lagi....

30 comments:

biru said...

bagus la,

kita mesti ada usaha nak maju ke depan. tak kira belajar tinggi ke tak. janji hidup mesti setiap hari makin maju kedepan, bukan kebelakang or duk takat tu jer kan.
usaha tangga kejayaan...

huhuhu

=)

Abg Din said...

to biru : mestiiii... ada org tu masa 24jam sehari macam banyak sangat... tapi abgdin rasa sebaliknya.....sekejap dah malam...dah pagi...dah tua..hahaha..

Luth Textile said...

wah, bestnyaaa.. rasa mcm nak join plak..

Abg Din said...

to luth : jom joint, abg bole ajarkan..... bole dapat duit...

~~ciklinn~~ said...

gud luck abg din.. linn doakan apapun yg diusahakan akan maju okeyyy

kenari said...

Salam Abg Din...tahniah dan syabas atas usaha abgdin tu ye, bertuah ler wife abgdin kawen dgn abgdin yg rajin serba serbi. Moga terus maju dgn usaha abgdin tu ye

irfat said...

fuuhh,,
cayala bro,,,
boley bejinak2 dlm pertanian nih,,
pertanian kan perniagaan,,,
jd business man la abgdin pasni,,

mmg rock ah bro,,,
rasa teruja pun ade,,
hehehe,,
keep it up bro,,
alldbest,, =)

pejuangkesan said...

Slm..

Wah..1 usaha yg bagus..semoga terus sukses..

Abg Din said...

to ciklinn : TQ, alhamdulilahhhh...

to kenari : ala sikit sikit je...

to irfat : takda apa-apa saja syok sendiri....

to pejuangkesan : main-main jelah...
cuma nak cover duit pasar....

kayteeze said...

Uwaaaa.........

Dasatnya........

Tabik buat AbgDin!!!

Moga2 terus berjaya...!

Psst - Ada cendawan free tak ?

kuIna said...

tahniah abg din..

ini bukan setakad duit beli ikan nie.. minyak+toll sampai kangar pun lebih dr cukup nie...

cendawan rempah 1... eeehh silap ini toke cendawan fresh...

Abg Din said...

to kaytee : free? adaaa. mcmna nak bg? jauh tak?

to kulna : takdalah, setakat ikan je... abgdin buat sikit.

Lady B said...

ini bukan kecil2an..
ni dah besar sangat dah ni abg din...

abg din, sayur yang paling best ajar student lukis atau buat hiaSan kat tadika kite ialah M.U.S.H.R.O.O.M~

=)

Abg Din said...

to lady B : kecil2an.. mushroom tu kecik2 je, yg besar bongkahnya. hehehe....

FIRZA said...

respek la abg din......berbudi pada tanah akan adalah hasilnya....

granulaz said...

untung x abg din?? rasa mcm nk buat gak~

Abg Din said...

to firza : tak pakai tanah la dek...

to granulaz : bole laa, untung tak untung atas usaha....dan izin.... faham ya...tapi abgdin galakkan...

seri lyana si permaisuri said...

abang din, best siot gmbr2 cendawan tu.. hehehe
suka tengok tumbuh-tumbuhan.

Lavender Pelangi said...

isk3..bagus lah abg din nih..
x pndai blaja skolah x smestinya x boleh berjaya dalam hidup abg din..
yg penting attitude..
kalo pandai bijak bestari tapi malas x jadi jugak..
salute la ngan ang din!!*sambil angkat tabik*

Abg Din said...

to seri lyana : kalau yg tumbuh tu jerawat camne? hehehe..

to lavender : sedikit motivasi utk kwn2....

muhaiminzulkifli said...

suka makan cendawan goreng

Abg Din said...

to Muhaimin: sedap...mmg sedap!!!

FIRZA said...

mmg xde tanah abg din....perumpamaan.....hehehehehe.....

Abg Din said...

to Firza: faham faham.... :D

c-idah said...

lama xkemari..
tau2 abg din dengan cendawan plak..
tahniah bang..

teruja sangat2..

Abg Din said...

to c-idah : terima kasih singgah...teruja ke nak order? abgdin rabun skit...hihihii.

pauhputik said...

macam nie ke ke cara orang tanam

cendawan.. 1st time tengok

Abg Din said...

to pauhputik : ya,sebenarnya ada banyak lg proses....sebelum menjadi bongkah itu..

:: nurhayati :: said...

bpe gram sbungkus 2 abg din? n bpe hargeny??

Abg Din said...

to Nurhayati : satu bungkus 100 gram, harga RM1.00 aje. Klu di kedai, boleh mencecah ke RM1.80 sebungkus... Abgdin ambik untung skit pun dah ok....