Tuesday, July 21, 2009

Makanan Ruji...

Di pagi hari, Abg Din jarang bersarapan. Tak tahu kenapa....memang tak de selera nak ambil sarapan pagi. Biasanya pagi, Abg Din ke pelabuhan untuk mengisi barang...jadi selalunya sebelum tengahari Abg Din akan keluar dari kawasan pelabuhan. Di kala itu la, perut terasa ingin diisi....untuk kemudahan Abg Din akan singgah di gerai menjual air kelapa. Dengan sebungkus air kelapa ini yang berharga RM 2.50 memadai untuk memenuhi perut Abg Din hingga ke pukul 3 ptg atau lebih jika ada kerja yang Abg Din perlu uruskan. Makan tengahari bagi Abg Din adalah perkara ke-2.
Air sebagai minuman....Isi sebagai makanan.....

Ini adalah gerai di tepi jalan utama. Ia dimiliki oleh orang dari negara luar. Abg Din pernah bertanya berapa biji kelapa terjual pada setiap hari. Dia menjawab, 'tidak kurang dari 200 biji'. Jadi, cubalah dikira berapa pendapatannya..... Kalau dulu dia seorang, sekarang sudah mempunyai pembantu seramai 3 orang....

Mengapa ia begitu maju? Selain daripada ia berada di tempat yg strategik...tauke gerai itu pandai memilih buah kelapa yang muda...dan rasanya mengikut citarasa pelanggan (tak ada kelapa muda yg ala-ala tua).

" Ilmu memilih buah kelapa muda menjadi senjata utama " - tauke gerai.

Okey....Abg Din nak teruskan perjalanan....ponnn ponnnn!!!!


41 comments:

biru said...

salam abg din,

wah canggih arh bang din nih, ahaks!

drebar milinium gitu, kehkehkehk

biru pun suka minum air kelapa muda yang pure, no sugar ...

take care =)

Abg Din said...

to Biru: no sugar...no ais...no feeling...

ahahhahahaa :D

AiE bAhRi said...

Abg Din,
nak gak air kelapa tu..
terliur gak ni..pekena waktu panas camni lagi syok.

irfat said...

cayala abg din,,
tahan plak ek tak makan pape,,
sy kalu tak makan pape, mau saket kpale la nati jwbnye,,

pepun, slamat bkerja,, =)

kuIna said...

abg din kat sini baru sehinggit setengah.. hehehe...

sy suka tp akan membuatkan saya tido pakai stokin...

FIRZA said...

nak kena cari la hari ni...teringin plak....

.:Mas Ayu @ Minah Kiwi:. said...

rezeki Allah s.w.t tue ada dimana-mana jua..cuma kita perlu usaha kan..

anyway..dulu minah pernah ke cameron highland..on the way to the top..there was a stall..jual kelapa laut afrika..

buah dia kecil jer...but harga dia mahal sangat...pernah cuba ke din kelapa laut afrika iteww??

Abg Din said...

to aie : org kata minum air kelapa ne badan lemah, entahlah abgdin minum ok je....

to irfat : dah biasa dari dulu...sarapan pagi pun bole tp makan kuih sepotong ke....Memang ada org yg mesti kena bersarapan pagi....

to kuina : rm1.50 tu kat mane, pakai stokin tu kira demam la ya?

to firza : cari, jgn terkena kelapa yg dah ala2 tak muda.....

to minah K : rasanya penah minum...warna kelapa ala2 coklat kalau tak silap.

kenari said...

Abg din...ayaq nyioq + isi kelapa muda mmg hilangkan dahaga, baik jugak utk kesihatan. sebungkus RM1.00 di aloq setaq ni.

pejuangkesan said...

Slm abg din..

Minum air kelapa je???wah,cukup menjimatkan..hehehe..

Kt mana letak gerai ni abg din..bleh gk sesekali pekena nanti..hehe

arsaili said...

salam kenal abg din..wahhh air kelapa ni memang bes..kat sini nak minum beli yg dah dipacket import mari dari Thailand....kagumnya peniaga kelapa tuh...its all about merebut peluang kan..

Abg Din said...

to pk : memang jimat tapi lebih kpd nak kejar masa... kul 3 ptg kekadang menggigil jg perut.... jln sahpadu menghala ke port klang. ada dekat ke?
nak detail let me know...

to arsaili : wah kasi tunjuk sikit air kelapa packet, tak pernah tengok la pulak....

Abg Din said...

to kenari : rm1 je? wah nak pe aloq setaq sat ne.... pekenaa ayaq nyioq murah.....

puspawarna said...

sedapnyerrr air klaper....
sy mmg feberet laaa air klaper ni.....
kalo pg kdi, msti mntak air klape yg dlm klaper....
hik2...

kayteeze said...

RM2.50 ? Mahalnya....!!

Tie biasa minum kat kampung... abang ipar tolong kait kelapa, hehe..

Kalau di pantai teluk ketapang pun best, sambil makan ikan celup tepung..hi hi..

Abg Din said...

to puspawarna : air kelapa sebiji bungkus. gula dgn ais sekali....

to kaytee : itu le harga di kawasan abgdin... ikan crlup tepung? kasi bikin satu entry....hehehe..

:: Alif :: Dal :: Mim :: said...

adoii...bestnya...dpt plk kalo minum yg sejuk tgh2 cuaca panas..terasa sejuknya smpai ke kerongkong masa mnum tuh...hahaha ;p

easza said...

abg din... kedai tu bkn tepi jln kt area rantau panjang ke??? mcm penah pegi jer... tp xpenah nmpk abg din... (ye laa.. xkenal pulak kan!!!)

nurul izzah said...

air kelapa tu my feberet..cedapnya..

Abg Din said...

to alif : tu yg cargas sampai ke petang.....

to easza : alamak macam betul je....org kampong ke ne.... bukan apa, dia ne kan kalau abgdin oder air kelapa tak pernag gagal.... mesti dapat air kelapa muda ( bukan kelapa muda yg ala2 tua ) kalau tempat lain tu, mesti ada yg tak kena. kalau tak kelapa dah tua, air kelapa dah tak fresh, macam dah layu. bila dia ambik kelapa muda tu, tepuk2, confirm menjadi..... bayar rm2.50 puas hati. dan bole teruskan perjalanan. easza bole nampak perbezaan dia kan? sebab dekat situ ada 2,3 gerai lagi. yang ini meletups.....dan maju......

Abg Din said...

to nurul izzah : dulu abgdin tak minat sangat, tapi la ne suka lak...

c-idah said...

febret we all sekeluarga tau abg din..
terliur!!!!
nyam..nyam...

Abg Din said...

to c-idah : jemput minum....air kelapa secawan....heheheee

ijad said...

tak rasa lapar ke....kul 3 baru makan..

Abg Din said...

to Ijad : so-so la....tengok keadaan. Otak penuh perut pun tak aktif....(runsing).

reen said...

sedapnya air klapa!!
kt kluang sbungkus baru rm!...

Abg Din said...

to reen: kluang kat mana ? murah ye...nanti gi kluang leh beli air kelapa sana...

ZARA 札拉 said...

air kelapa kegemaran zara!!

woot!

mau2!!

Abg Din said...

to zara : mari2 angkat satu bungkus....siap....hehehe.....

dark said...

kat kg saya kelapa free jek bang din..hahaha..tp, petik o kait sendiri laa..pasni try lak air klapa, blender ngan isi die skali, ltk sirap n gula secukup rasa..perghhh~ wat saya rasa nk blk kg je nih..hahaha..salam bang din..

:: nurhayati :: said...

xsangka sme lak ngn sy xbese sarapn. pastu mkn tgh ari lewat. bagus senany..ubt perut..slalu org kt xmkn kena gastrik tp sbtolny isi perut penuh2 tu y ble wt kena gastrik!

Abg Din said...

to Dark : petik sendiri...tak sempat! Nanti lori lagi sapa nak tlg drive...? hihihihii

Wah...blender sekali dgn isi? mcm sedap je tu...boleh cuba rasa...kg kat ne?

to Nurhayati : boleh diterima pakai....alasan tu....

pauhputik said...

cayalah abang din

keje separuh hari minum air kelapa

je..

Abg Din said...

to pauhputik ; kekadang kena kuih sepotong dua je... perut dah biasa...

:: nurhayati :: said...

bkn alasn tp btol la kalu masih xcy n ragu2 cube tny kt org somalia tuh.hehe... salam pkenalan..sy suka bace blog nih!

Abg Din said...

to nurhayati : ada org tak biasa, kena makan jg.....abgdin org susah biasa ikat perut....

rockmetaller said...

blnje air kelapa abg din!sambil lyn lagu metal.ok tk?

Abg Din said...

to rock m : mai port klg, abgdin belanja...

caang said...

mau dong abang, kalo bisa kirim ke Bogor ya!

Abg Din said...

to caang : bisa....

Abg Din said...
This comment has been removed by the author.