Monday, June 22, 2009

Isi tempat kosong

Setiap orang dikurniakan masa sebanyak 24 jam sehari. Jadi Abg Din seboleh mungkin, masa yg diberi itu.... Abg Din gunakan untuk perkara yg berfaedah. Hujung minggu yang lalu, Abg Din mengisi masa dengan bertani.

Ini la hasil-hasilnya...lebih kurang sedikit.....

Membersihkan kawasan.....dan bakar-bakar skit.....sebab telah dilarang utk membuat pembakaran terbuka tp terpaksa juga....


Di hujung sana...kesan tanah dicangkul.


Kangkung....limau kasturi....halia....kacang panjang baru nak naik.....


Pokok daun kari....daun kesum....pegaga 'awet muda katanya'....pucuk manis 'sentiasa muka dipandang manis kot'


Pokok cili api, amboi podehh....! Kacang breandy P.Ramlee cakap... Kacang botol....Ulam raja...


Pokok payapa....Pisang emas....Pisang nangka....Nenas yenki, manis giler!!!


Ini pula...daun cekur....


Pokok Turun.....baru berbunga..... dan lain-lain pun ada juga....

Sentiasalah berusaha supaya sebelum cukup bulan tidak kering poket.

10 comments:

seri lyana si permaisuri said...

waaahhhh abang din tanam ke semua tu..?
fuyoooooooooo hebaaatttttt...!

mcm susah je nak cari orang yang suka bercucuk tanam sekarang nih kan..

Abg Din said...

To Lyana: tanam la jimat kos....ini pun salah satu cara nak hilangkan boring.

Lyana tanam cili dlm pasu pun menyeronokkan...

seri lyana si permaisuri said...

TING..!

idea sudah mari. Dah la koridor raya multimedia rumah Lyana ni kosong jehh.. ehehehehe

tq abg din..

kayteeze said...

Salam Abang Din...

Wah, Tie tertarik betul dengan hasil tanaman tu. Memang berhasrat nak berkebun bila tinggal di rumah sendiri di kampung nanti. Sekarang duduk di quarters...

Betul ke abang din ni pemandu lori..atau boss agaknya, hehe.. Tak kisahlah, Tie suka baca entri2 ni...terhibur rasanya...

dark said...

wah!!
dengkinye..jeleznye~adess..
ade benih nenas lbey bang din?hehehe..

Abg Din said...

to lyana: kot2 nak tanam dlm pasu, kena rajin tengok, air mudah sejat dan tak boleh basah sangat.Kalau bole, becakap dan belai selalu (dlm hati je) nanti org ingat mental lak. Dapat tenangkan fikiran.

to kayteeze: Tak yah nanti, Tanam dlm bekas plastik beras pun bole. tak yah modal. Seronok tengok dia tumbuh.... Nape cakap abg din bos....?


to dark: ada, bila mau... free je.
klu nak senaag lg, tanam je jambul dekat buah nenas tu,cuma agak lambat utk berbuah.

muhaiminzulkifli said...

setuju ngan abg din..
tgk pokok tumbuh dr mula2 best..

DaliaLiyana said...

berbudi pada tanah..InsyaAllah ada hasilnye...dulu masa aruah atok ade..dptla tgk benda2 ni..la ni..dah takde sape usahakan..dah jd semak...
:(

kuIna LadyInRed said...

wah abg din... berbudi pd tanah mesti dpt hasil kan... tp kena ringan2 tulang samalah yer...

menjadi betul tanaman abg din.. nenas yenki tu manyk suka ooo.. vry suwet

Abg Din said...

to muhamin: memang best.....

to dalia: bole cuba dgn sebatang pokok kecik je..... biji cili ke yg mudah...

to kuina: nenas josephine pun layan juga......